In 3 stappen naar de CROS – procedure

Word je business (soms) geconfronteerd met B2B wanbetalers ? Dan is er sinds kort goed nieuws. Voor onbetaalde B2B facturen waarover geen onenigheid bestaat, heeft de regering een nieuwe regeling uitgewerkt. De nieuwe werkwijze is tot 1/3 goedkoper en veel sneller dan voordien. We leggen je aan de hand van 3 stappen uit hoe het in zijn werk gaat.

 Wanneer kan je het gebruiken ?

Heeft de minnelijke weg door jouw boekhouding of door ons niets opgeleverd, dan kan je er voor gaan. Dit systeem is inzetbaar wanneer je vervallen onbetaalde B2B facturen hebt waarover je met je klant geen discussie hebt. Is je klant een particulier, dan kan je deze werkwijze niet gebruiken.

 Wat zijn jouw voordelen ?

Doordat je niet meer naar de rechtbank moet lopen, spaar je tijd en geld uit. Wel heb je een advocaat en een gerechtsdeurwaarder nodig. Onze samenwerking met professionele juridische partners in Gent zorgt ervoor dat wij u razendsnel, eenvoudig en zonder kopzorgen door dit proces kunnen begeleiden.

 Hoe gaat het dan verder ?

Binnen één maand weet je waar je aan toe bent.

Er zijn 4 opties.

Optie 1 : Je klant betwist de vordering alsnog.

Je klant kan de factuur alsnog betwisten. Dan worden jullie naar de rechtbank doorverwezen om daar jullie juridische strijd uit te vechten. De hier besproken procedure loopt niet langer.

 

Optie 2 : Je klant betaalt . De procedure stopt. Iedereen gelukkig.

 

Optie 3 : Jij en jouw klant gaan akkoord om betalingstermijnen uit te werken.

 

Volgende vragen kunnen zich daarbij aanbieden.

Ik wil mijn klant wel een kans geven maar wat als mijn klant op de eerste termijn al niet betaalt ?

Hierover hoef je je geen zorgen te maken. Indien jouw klant niet betaalt op de afgesproken termijn, kan er onmiddellijk overgegaan worden naar optie 4.

 

Optie 4 : Je klant reageert niet op de gerechtsdeurwaarder.

De deurwaarder zal kijken welke goederen van je klant kunnen dienen tot voldoening van jouw vordering. Deze goederen worden dan verkocht en jij wordt met de opbrengst ervan betaald.

 

Het komt er dus op neer dat ondernemers andere ondernemers bij onbetaalde facturen waarover geen onenigheid is, sneller en veel goedkoper dan voorheen tot betaling kunnen dwingen.

 

Ondanks het feit dat deze nieuwe regeling een sterke verbetering is, adviseren wij onze klanten desalniettemin om eerst via de minnelijke weg betaling trachten te bekomen. Via de minnelijke weg heeft u immers geen kosten en niets te verliezen. Levert de minnelijke weg binnen de 30 dagen geen resultaat op of reageert een klant niet meer, dan kan deze procedure soelaas bieden. Onder de voorwaarde natuurlijk dat de klant voldoende vermogen in zijn onderneming heeft.

 

Bij TIME2PAY beseffen wij als geen ander hoe belangrijk het voor u is om budgettair te weten waar je aan begint. U wil natuurlijk weten dat u geen kosten op het sterfhuis maakt. Vandaar dat wij u ons advies gratis en vrijblijvend aanbieden.

Heeft u dergelijke vordering(en)?

Aarzel dan niet om ons vrijblijvend advies te vragen.