Cashflowoptimalisatie van grote spelers houdt zelfstandigen en kmo’s vaak in financiële wurggreep

incasso Gent no cure no pay

Artikel Geert Degrande FD Magazine – Juni 2017

Pascaline Louwagie (Time2Pay):

“Cashflowoptimalisatie van grote spelers houdt zelfstandigen en kmo’s vaak in financiële wurggreep”

Pascaline Louwagie leidt sinds begin 2015 het Gentse incassobedrijf Time2Pay dat zich tot doel heeft gesteld om aan zelfstandigen en KMO’s een betaalbare incassoservice te bieden om zo hun cashflow te verbeteren. Het bedrijf onderscheidt zich naar eigen zeggen door met een team van freelance juristen en advocaten voor elk dossier een slimme en mensgerichte strategie uit te werken, die de relatie tussen crediteur en debiteur niet ondergraaft.

“We mikken specifiek op de doelgroep van zelfstandigen en kmo’s. En die firma’s werken zich vaak uit de naad om nieuwe klanten binnen te halen en opdrachten zo perfect mogelijk uit te voeren” zegt ze. “Vooral grote opdrachten van grote spelers zijn daarbij natuurlijk gegeerd. Als ze die binnenhalen, zijn ze terecht trots, maar het gebeurt niet zelden dat ze er ook een kater aan overhouden omdat ze na de oplevering veel te lang op hun centen moeten wachten. Grote spelers en de overheid overschrijden namelijk met gemak betalingstermijnen tot 3 maanden en langer. Zeker gezien de geleverde inspanningen is dat voor kmo’s en zelfstandigen erg zuur.”

Pascaline Louwagie toont zich behoorlijk misnoegd over dat gedrag dat eigenlijk neerkomt op het misbruiken van een machtspositie. “ Wat ze doen is evident een strategie uitzetten om hun cashflow te optimaliseren maar in feite gebeurt dit puur ten koste van de volgende schakel in het verhaal, de debiteur. Is dat een andere grote organisatie dan heeft die meestal wel voldoende buffer. Maar de kleinere spelers zijn kwetsbaar. Een maandenlange betaalachterstand zorgt daar dikwijls voor financiële ademnood en dus veel stress, frustratie en miserie. Dat is niet alleen lastig voor hen, maar eigenlijk problematisch voor de hele economie, want zelfstandigen en KMO’s zijn cruciale spelers in ons economische weefsel.”

Een beetje goede wil van de grote spelers zou volgens Pascaline Louwagie dan ook al om te beginnen op zijn plaats zijn. “Temeer omdat grote spelers uiteraard ook de wet moeten respecteren. Die is zeer duidelijk: de wettelijke betalingstermijn voor handelstransacties bedraagt 30 dagen. Wordt die termijn overschreden dan is dit dus al om te beginnen tout court niet wettelijk. Maar kmo’s en zelfstandigen treden er niet tegen op uit angst voor hoog oplopende kosten én omwille van de vrees dat ze een grote klant zullen kwijtraken. Grote spelers weten dat zeer goed en dus verandert er weinig of niets. Integendeel. Een klant weet mij te vertellen dat een groot reclamebureau standaard onderaannemers pas zes maanden na factuurdatum betaalt. Men laat daarvoor een overeenkomst tekenen.”

Pascaline Louwagie wil een oplossing om uit deze impasse te geraken : “ Volgens mij dienen grote spelers en multinationals een onderscheid te maken tussen enerzijds betalingen aan andere grote bedrijven, de overheid en supranationale instellingen en anderzijds betalingen aan kleine en middelgrote ondernemingen en zelfstandigen.

In Nederland bestaat sinds kort het initiatief www.betaalme.nu. Daarbij hebben grote bedrijven zoals Heineken en Randstad een manifest ondertekend waarin ze zich engageren om binnen de dertig dagen te betalen. Ik denk dat het hoog tijd is om ook in ons land een dergelijke gedragscode uit te werken en ik ben vragende partij om daar met een aantal gelijkgezinden de schouders onder te zetten. Ook partijen zoals Unizo, Graydon, en zijn welkom. Zij beschikken immers over veel nuttige informatie. Grote bedrijven en organisaties hebben het altijd maar – en terecht – over duurzaamheid en ethisch ondernemen. In die context zou een klein beetje meer engagement rond de betalingen aan hun kleinere leveranciers voor de cashflowpositie van tal van zelfstandigen en kmo’s een wereld van verschil kunnen maken.”

 

Bron: http://www.fdmagazine.be/artikel/betaal-binnen-30-dagen