Hoe vind je de ideale software?

Hoe vind je de ideale software?

Je gaat op zoek naar een performant systeem, dat spreekt voor zich. Er zijn talloze softwarepakketten van degelijke kwaliteit op de markt. Als je je echter alléén focust op de functionaliteiten van het product, kom je waarschijnlijk bedrogen uit.
Minstens even belangrijk, is de keuze voor de beste aanbieder: het bedrijf en de mensen bij wie je de software zal bestellen.

Wie zijn ze, wat doen ze … en waarom?

Doe zoals de slimme investeerder en kijk verder dan de evolutie van de beurskoers.
Engageer je pas als je weet welke lange termijnvisie het bedrijf hanteert. Je weet ook dat de kapitein de koers van een schip bepaalt. Gaan ze blijven investeren in het product?

Let op dat jij niet de ontwikkelingskost betaalt voor de klanten die het pakket na jou zullen aankopen. In dat geval, onderhandel over de prijs.

Klantservice en productondersteuning zijn essentieel. Vraag ernaar en zie welke garanties je krijgt. Is de communicatie transparant? Bieden ze support binnen de 24u? Wat is hun visie hieromtrent?..
Kan de producent ondersteuning geven als hij bv. in het buitenland gevestigd is?

Kies voor een open systeem

Maatwerk in software is niet meer van deze tijd wegens te duur. Een pakket dat kan aangepast worden aan je specifieke noden of wensen is wél interessant en haalbaar. Vraag ernaar of het kan.

Tips voor de beste koop?

Tip 1: Testen

Het is normaal dat softwareaanbieders hun pakket minstens 2 weken gratis laten testen. Je past toch ook eerst je schoenen voor je ze koopt?

Tip 2: Prijs

Softwarepakketten worden tegenwoordig veelal als cloudoplossingen aangeboden: in abonnementsformule met maandelijkse fee en op elk ogenblik opzegbaar.
Updates van het product moeten inbegrepen zijn, nieuwe beveiligingspatches ook.

Tip 3: Gebruiksvriendelijkheid

  • Opteer voor een pakket waarbij je gebruikers makkelijk kan activeren/deactiveren.
  • Kijk vooral na of het softwarepakket waar je dagelijks mee zal werken ook integreerbaar is met andere applicaties die je gebruikt of zal gebruiken.

Tip 4: Opslaan gegevens

Geef absolute voorkeur aan software die je gegevens opslaat (”host”) in Europese datacenters. Met oog op de nieuwe GDPR regelgeving bieden die de beste garantie voor veilige opslag.

Tip 5: Opleiding- en instructiemogelijkheden

Omdat we allemaal anders zijn, is het belangrijk dat er “blended learning” formules bestaan om je medewerkers op te leiden. We denken bv. aan screenshots met tekst en uitleg, videofilmpjes én opleidingen door specialisten. Kijk na of het type opleiding dat je wil, voorhanden is en wat ze kost.